
برای کنکور چگونه درس بخوانیم که رتبه زیر 1000 بیاوریم؟
ژانویه 13, 2024
چگونه فیزیک که نقطه ضعف من هست رو به نقطه قوت تبدیل کنم؟
ژانویه 1, 2025
رفتار والدین بیش از آنچه که در تصور شماست در زندگی فرزندان کنکوریشان نقش دارد. بیش تر خانواده ها به این موضوع آگاه نیستند و تصور می کنند اجازه انجام هر کاری را دارند. این طرز تفکر کاملا اشتباه است؛ از این رو تصمیم داریم در این مقاله درباره نقش والدین و رفتار آن ها در موفقیت فرزندانشان در زمان کنکور مطالب مهمی را با شما به اشتراک بگذاریم.
پدرو مادر با چطور با فرزند کنکوری خود رفتار کنند؟
همه پدرها و مادرها لازم است در دوره کنکور فرزندان خود، نکاتی که در ادامه ذکر می کنیم را رعایت کنند.
خانه را به محیطی آرام و بدون استرس تبدیل کنید
مهم ترین عاملی که موجب عدم موفقیت داوطلبان کنکور می شود، تنش های روانی و فشار عصبی است. به طور قطع دانش آموزی که در زندگی خود با مشکلات گوناگونی دست و پنجه نرم می کند و از اضطراب شدید رنج می برد، تمرکز کافی برای درس خواندن هم ندارد. از این رو والدین موظف اند در این دوران یک محیط آرامش بخش و بدون اضطراب را برای فرزند خود فراهم کنند. برای مثال لازم است از دعواها و بحث های بی فایده و تکراری دوری شود.
فشاری به فرزند خود وارد نکنید
احتمالا شما هم با پدر و مادر هایی که دائما وظایف و کارهای فرزندانشان را به آنها یادآوری می کنند؛ مواجه شده اید. این دسته از والدین بیش از اندازه نگران شرایط و موقعیت فرزندان خود هستند و با وجود اینکه قصد بدی ندارند؛ فشار زیادی را به آن ها وارد می کنند. برای مثال دائما درس و کنکور را به آن ها یادآور می شوند؛ حتی گاهی با بدخلقی و ترش رویی موجب ناراحتی فرزند خود می شوند. باید بدانید این رفتارها نه تنها سازنده نیست، بلکه اعتماد به نفس داوطلبان کنکور را به معنای واقعی نابود می کند.
رفتار سرزنش آمیز شما با فرزندانتان باعث پیشرفت آن ها نمی شود و برعکس آن ها را از درس و دانشگاه فراری می دهد؛ پس فشار زیادی به آن ها تحمیل نکنید و توقعات خود را پایین بیاورید. به خاطر داشته باشید همه انسان ها خسته می شوند و گاهی نیاز به استراحت دارند؛ پس دختر یا پسر شما نیز گاهی از شرایط سخت کنکور خسته شده و چند روزی به تفریح نیاز دارد.
مقایسه کردن را کنار بگذارید
مقایسه کردن بچه ها، آسیب روانی شدیدی به آنها می زند. همه افراد در این دوران فشار زیادی را متحمل می شوند. والدین نیز با مقایسه دائمی فرزندشان با دیگران تنها موجب ایجاد تنش و نگرانی بیشتر در آن ها می شوند. قبل از هر چیزی به خاطر داشته باشید، قدرت و توان ذهنی هر فردی با فرد دیگر متفاوت است؛ پس قرار نیست فرزند شما شرایطی مشابه دانش آموزان دیگر داشته باشد. با این اوصاف هیچگاه فرزند خود را با باقی کنکوری ها مقایسه نکنید و تنها در حد توان و قدرت ذهنی اش، از او توقع داشته باشید.
با فرزند خود صحبت کنید
بهتر است همه والدین در دوران کنکور فرزندان خود، با آن ها گفتگو داشته باشند و باور و امید قلبی خود را نسبت به آن ها ابزار کنند. این رفتار نه تنها موجب انگیزه بیشتر در فرزند شما خواهد شد؛ بلکه نگرانی های او را نیز کمتر می کند. زیرا مطمئن می شود شما در هر شرایطی همراه و پشتیبان او هستید.
به تغذیه او توجه کنید
تغذیه سالم بر ذهن و هوش افراد تاثیر می گذارد و موجب افزایش کارایی آن ها می شود؛ از این رو لازم است تمامی داوطلبان کنکوری در دوران مطالعه خود، تغذیه مناسبی داشته باشد. شما به عنوان والد و سرپرست این افراد، لازم است غذاهای سالم را برای آن ها تدارک ببینید تا بهره وری ذهنی شان را افزایش دهید. همچنین آن ها را به داشتن خوابی کافی هم تشویق نمایید تا نتایج بهتری را در آزمون خود به دست بیاورند.
رویا پردازی نکنید
گاهی والدین چشم خود را بروی واقعیت می بندند و با رویا پردازی، فشار زیادی را به فرزند خود تحمیل می کنند. فراموش نکنید پسر یا دختر شما توانایی خاصی دارد و قرار نیست طبق توقع و انتظارات نامعقول اطرافیان عمل کند. پس واقع بین باشید و از آن ها به میزان توانایی شان توقع داشته باشید. از طرفی علاقه و استعداد فرزند خود را نیز در نظر بگیرید؛ زیرا در بسیاری از موارد افراد هیچ علاقه ای به رشته تحصیلی خود ندارند و تنها به اصرار والدین برای کنکور درس می خوانند. این نوع رفتار، افراد را از مسیر و هدف اصلی شان دور می کند. اجازه دهید فرزندتان با توجه به هدف و شرایط خود، برای آینده اش تصمیم گیری کند.
نسبت به فرزند خود بی خیال نباشید!
در قسمت های پیشین درباره اهمیت رفتارهای محدود کننده والدین و آسیب های جبران ناپذیر این رفتارها صحبت کردیم. متاسفانه بیان این موضوع گاهی باعث می شود والدین تمام توجه و تمرکز خود را از روی فرزندشان بردارند! بی اهمیتی شما نسبت به فرزند کنکوری تان احساس بی محبتی و خلا عاطفی را در او ایجاد می کند. از طرفی این رفتار باعث می شود فرزندان تان تصور کند که آینده و شرایط تحصیلی اش هیچ ارزشی برای شما ندارد و در نتیجه انگیزه خود را نیز برای تلاش بیشتر نیز از دست می دهد. توصیه ما این است متعادل باشید و با توجه یا بی خیالی شدید رفتار نکنید. حتی شما می توانید برای آموزش های بیشتر در این زمینه ، با مشاور هم مشورت داشته باشید.
فضای مناسبی برای مطالعه فرزند خود تهیه کنید
محیط مطالعه تاثیر مستقیم بر نتیجه کنکور داوطلبان دارد؛ برای مثال یک محیط مناسب مطالعه، دارای نور کافی است، دمای مناسبی دارد و سر و صدایی هم در آن پخش نمی شود. اگر فضای تحصیلی مناسبی برای فرزندان خود فراهم نکنید، راندمان ذهنی آنها کاهش یافته و نتیجه خوبی از کنکور نمی گیرند. البته اگر فرزندتان جزو آن دسته از افرادی است که مطالعه در محیط آزاد یا کتابخانه را ترجیح می دهد، از او حمایت کنید.
در تعطیلات آن ها را آزاد بگذارید
گاهی وقت ها پدر و مادرها از فرزندان خود می خواهند در تعطیلات هم به مطالعه بپردازند. این رفتار کاملا مخرب است و نتایج نامطلوبی در پی دارد. همه افراد برای بازیابی انرژی و توان خود به روز تعطیل هم نیاز دارند؛ پس از آن ها بخواهید روزهای تعطیل را به استراحت بپردازند.
از مشاور کمک بگیرید و منابع مطالعاتی مناسب فراهم کنید
به عنوان نکته آخر، به شما پیشنهاد می کنیم با یک مشاور ماهر و متخصص مشورت کنید. فراموش نکنید همیشه وجود یک مشاور در دوران خاص و بحرانی زندگی کمک کننده است. اگر با روانشناسی آگاه در این باره صحبت کنید، تمام نکات و راهکارهایی را در اختیارتان قرار می دهد تا رفتاری مناسب در قبال فرزند کنکوری خود داشته باشید.
علاوه بر استفاده از نظرات مشاوران حرفه ای، در مورد بهترین روش ها و منابع آموزشی نیز تحقیق کنید و اطلاعات مناسبی جهت تهیه منابع مطالعاتی کسب کنید. با توجه به تغییرات کنکور 1403 و تاثیر 50 درصدی سوابق تحصیلی و امتحانات نهایی در کنکور، منابع رایگان مطالعاتی شب امتحان فولیتو انتخاب مناسبی جهت جمع بندی تشریحی در شب امتحان هستند.